סוגי וויסקי - כל המידע

בכל פינה בעולם, יצרני הוויסקי מתסיסים ומזקקים גרגרי דגנים במים והופכים אותם לליקר חלק חמאתי בצבע קרמל, המספר סיפור של עיר הולדת בכל לגימה. מסקוטש אדמתי מעושן מאיי סקוטלנד, ועד בורבון מתוק ומלא דבש מקנטקי, משקאות חריפים חומים אלה מהנים בפני עצמם או כבסיס למשקאות קוקטיילים הטובים ביותר. 

מהם סוגי וויסקי השונים? הכנו לכם מדריך מקיף להכרת סוגי וויסקי השונים מכל רחבי העולם ומה הופך כל אחד מהם לייחודי בפני עצמו. 

וויסקי סקוטי

יש לנו את הסקוטים כדי להודות להם על הוויסקי. יש האומרים שהשם וויסקי מגיע מ-Uisge Beatha, שמשמעותו "מי החיים" בשפה הגאלית של ההיילנדס הסקוטיים. אף על פי שהאלכוהול היה קיים ככל הנראה במשך מאות שנים, ההתייחסות הראשונה לרוח הויסקי הגיעה בשנת 1494 כאשר רישומי המס מציינים כי הנזיר ג'ון קור השיג שמונה בולים של לתת כדי להכין אקוויט.

בתחילה, לתת שעורה היה הבסיס לכל סקוטש. בשנת 1700, דגנים אחרים, כמו חיטה ושיפון, נוספו לזיקוק. כדי שמשקה חריף יסומן כסקוטש, עליו להגיע מסקוטלנד, להתיישן לפחות שלוש שנים בחבית עץ אלון, ולהיות מבוקבק במינימום של 40% ABV (אלכוהול לפי נפח).

האזורים הסקוטיים של ספייסייד (Speyside), השפלה (Lowland), היילנד (Highland), קמפבלטאון (Campbeltown) ואיילה (Islay) מספקים סגנונות ייחודיים כל אחד בפני עצמם.

 

מה הטעם של סקוטש?

זה משתנה, במיוחד תלוי מאיפה בסקוטלנד הם באים (סקוטלנד יש מעל 100 מזקקות שונות). וויסקי מאיילה, כמו Lagavulin ו- Laphroaig, נוטים לעיתים קרובות להיות בעלי טעם כבול מעושן חזק, אלא אם כן הם מתוארים כלא כבולים, בעוד שאלו המגיעים מ- Speyside נוטים להיות קלים ומתוקים יותר. סקוטש השפלה גם נוטים להיות מתוקים וקלים יחסית. גם משך התיישנות של הסקוטש וסוג החביות בהן התיישן משפיעים מאוד על הטעם.

איך שותים סקוטש?

נהוג לומר שבדרך כלל לא אוהבים את הטעם הראשון של סקוטש. השני הופך לסקרנות. ואחרי השלישי, אתם תהפכו לשתיינים סקוטים לכל החיים. לעתים קרובות קצת יותר קשה ליצור מהם קוקטייל ובכל זאת מושלמים עם קצת מים או קרח. והוספת מעט מים או קרח היא לא פחות "גברית" מהדרך הרגילה לשתות סקוטש. זה עוזר לפתוח את הטעמים להערכה טובה יותר והוא נפוץ ברחבי סקוטלנד (ועם שתיינים סקוטים מנוסים ברחבי העולם). עם 100+ מזקקות בסקוטלנד, יש הרבה סוגים של נוזל סקוטי חום.




בקבוק ויסקי סקוטי עם 2 כוסות

סינגל מאלט ובלנדד וויסקי

וויסקי סינגל מאלט הוא סוג של וויסקי העשוי מלתת שעורה ומיוצר במזקקה אחת. הוא ידוע בטעמיו העשירים והמורכבים, כמו גם באופיו הייחודי. המונח "סינגל" בסינגל מאלט מתייחס לעובדה שהוויסקי מיוצר במזקקה אחת.

כדי לקבוע איכות של וויסקי סינגל מאלט, בדרך כלל מתייחסים לקריטריונים הבאים:

וויסקי סינגל מאלט מיוצר בעיקר מלתת שעורה. השעורה נובטת ולאחר מכן מיובשת באמצעות אוויר חם, אשר מפעיל אנזימים הממירים עמילנים לסוכרים מותססים.

וויסקי סינגל מאלט מיוצר במזקקה בודדת. משמעות הדבר היא שכל היבטי הייצור, כולל מעיכה, תסיסה, זיקוק ויישון, מתרחשים באותו מקום.

וויסקי סינגל מאלט מזוקק בדרך כלל באמצעות פוט סטילס. זיקוק סטילס בסיר מאפשר שימור ומורכבות טעם גדולים יותר בהשוואה לשיטות זיקוק דומם.

וויסקי סינגל מאלט נושא לרוב הצהרת גיל, המציינת את מספר השנים המינימלי שהוויסקי התיישן בחביות עץ אלון. תהליך היישון תורם לפיתוח טעמים וחלקות.

בחור שותה ויסקי סינגל מאלט

וויסקי בלנדד, לעומת זאת, נוצר על ידי ערבוב של סוגי וויסקי שונים כדי להשיג פרופיל טעם רצוי. הבלנד עשוי לכלול שילוב של וויסקי מאלט, המספק אופי ומורכבות, וויסקי דגנים, שהוא בדרך כלל עדין יותר בטעמו. ניתן להוסיף גם משקאות חריפים ניטרליים, כמו וודקה או אלכוהול דגנים, כדי להתאים את תכולת האלכוהול והטעם.

וויסקי מעורבב נבחר לעתים קרובות בשל הרבגוניות שלו מבחינת טעמים. 

ראוי לציין כי התקנות וההגדרות הספציפיות של סינגל מאלט וויסקי בלנדד יכולות להשתנות בהתאם למדינה ולחוקי ייצור הוויסקי שלה. תיאורים אלה מספקים הבנה כללית של המונחים, אך ייתכנו וריאציות באזורים שונים.

 

ברמן מוזג בלנדד ויסקי לכוס

 

וויסקי בורבון

וויסקי בורבון הוא סוג של וויסקי אמריקאי הידוע בפרופיל הטעם הייחודי שלו ובדרישות הייצור הספציפיות שלו. לוויסקי בורבון יש כמה מאפיינים עיקריים… 

וויסקי בורבון חייב להיות עשוי ממחית דגנים המורכבת מלפחות 51% תירס. שאר הדגנים המשמשים במחית יכולים לכלול שעורה, שיפון וחיטה.

זיקוק וויסקי בורבון חייב להתבצע בהוכחה מקסימלית של 160 (80% אלכוהול בנפח) ולהיכנס לחבית ליישון (62.5% אלכוהול בנפח).

וויסקי בורבון חייב להיות מיושן בחביות עץ אלון חדשות וחרוכות. חביות אלו תורמות לטעמו ולצבעו של הוויסקי ככל שהוא מתבגר עם הזמן. המשטח הפנימי החרוך של החבית מקרמל את הסוכרים שבעץ, ומקנה טעם וצבע עשירים לבורבון.

כדי להיות מסומן כוויסקי בורבון, עליו להיות מיושן לפחות שנתיים. עם זאת, אם וויסקי הבורבון מיושן פחות מארבע שנים, גיל הוויסקי חייב להיכתב על גבי התווית.

 

בקבוקון וכוס מלאה בוויסקי בורבון

 

איך שותים וויסקי בורבון?

ניתן לשתות אותו נקי, איך שהוא, ללא דילול. אם אתם מעדיפים וויסקי מעט צונן תוכלו למזוג אותו על קוביות קרח, רק שימו לב שכאשר קוביות הקרח נמסות, הדילול עם המים עלול לשנות את טעמו.

ניתן לדלל אותו מלכתחילה במעט מים, זה יכול לעזור לפתוח את הטעמים והניחוחות שלו ולהפחית את חוזק טעם האלכוהול. ניתן גם להשתמש בו בהכנת קוקטיילים כמו  Old Fashioned, Mint Julep ו-Whiskey Sour. וויסקי בורבון יכול להשתלב היטב עם מזונות מסוימים, כמו שוקולד מריר, בשרים על האש או קינוחים על בסיס קרמל.

וויסקי Rye

כאשר המתיישבים האמריקאים הדרומיים גילו את וויסקי התירס, מהגרים גרמנים וסקוטים-אירים בטריטוריות הצפוניות כמו פנסילבניה ומרילנד פנו לשיפון כדי להכין את הוויסקי שלהם. הדגן היה נפוץ באירופה, ולכן הכירו את השימוש בו להכנת וויסקי. ובניגוד לשעורה, שיפון הוא דגן חסון ובעל גוף מלא שהסתגל במהירות לסביבה האמריקאית החדשה והעניק יבול דשן ושופע.

וויסקי Rye הוא סוג של וויסקי העשוי בעיקר מדגני שיפון. יש לו פרופיל טעם ייחודי המאופיין בחריפות, תווים גרגיריים, ולפעמים רמז לפירותיות. לוויסקי שיפון יש היסטוריה ארוכה בארצות הברית והוא ידוע בתפקידו בקוקטיילים קלאסיים כמו מנהטן והאולד פאשן.



אדם מרים כוסית וויסקי RYE

 

וויסקי גריין

וויסקי דגנים הוא סוג של וויסקי המיוצר באמצעות דגנים שאינם לתת שעורה. בעוד סגנונות וויסקי מסורתיים כמו סינגל מאלט ובורבון משתמשים בעיקר בשעורה כדגן העיקרי, וויסקי דגנים משלב שילוב של דגנים אחרים כגון תירס, חיטה, שיפון, או תערובת של דגנים אלה. וויסקי גריין ידוע ברבגוניות שלו וביכולתו להשתלב היטב עם משקאות חריפים וטעמים אחרים. הוא משמש לעתים קרובות בייצור וויסקי מעורבב, שם הוא תורם לאופי הכללי ולאיזון של המוצר הסופי.

 

כוסית מלאה בוויסקי גריין

 

באתר האונליין שלנו 'בנא משקאות' תוכלו לרכוש סוגי וויסקי שונים להכנת קוקטיילים ולשתייה As is. תתחילו להנות משתיית הוויסקי שלכם והכל במחירים מעולים כמו שתוכלו לקבל רק באתר שלנו.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דלג לתוכן מרכזי