כל הגורמים שישפיעו על איכות היין
יין איכותי הוא חוויה מרוממת נפש, וגם מבחינה פיזית יש השפעות חיוביות מאוד. בשני העשורים האחרונים הישראלים למדו לזהות יין משובח, להכיר יקבים שאפשר לסמוך עליהם, לדעת איזה יין מתאים לכל סיטואציה ובאופן כללי להפיק מקסימום הנאה מכל בקבוק. כאן בעמוד תמצאו מידע מקצועי אודות הגורמים שמשפיעים על טיב היין.
סוג הענבים
המרכיב הראשון שמשפיע על טעם היין הוא באופן טבעי זן הענבים שממנו מיוצר המשקה שכבר בתנ"ך זכה לפרגון של ממש. לכל סוג ענבים יש ארומטיות משלו, רמת חומציות שונה, מתיקות אחרת ועוד פרמטר רלוונטי הוא רמת הטאנינים. הטאנינים הם פוליפנולים שנמצאים בקליפה של הענב, ועוזרים לשמר את היין. בנוסף הם מהווים נוגדי חמצון טבעיים, ולכן שתיית יין אדום איכותי תורמת לבריאות הלב.
הזנים המובחרים ביותר הם קברנה סוביניון בעל הצבע העמוק והקליפה העבה, מרלו (שמתאפיין בטאנינים מתונים), שיראז (זן ענבים שמהווה בסיס ליין עוצמתי עם אחוזי אלכוהול גבוהים יחסית), קברנה פרנק שידוע בארומטיות העזה ופטיט סירה.
עוד כדאי לדעת שלפעמים מייצרים יין משני זני ענבים. כך למשל יין לבן טפרברג יבש מורכב מסוביניון בלאן ופרנץ קולומבר (במינון 60%-40%).
מצב הקרקע
הגורם השני שמשפיע על איכות כל בקבוק יין הוא האדמה. בפרט יש חשיבות להרכב הכימי של הקרקע, כשמינרלים כמו אשלגן, ברזל וחנקן - במינון הנכון, כמובן - מספקים לענבים תנאי גידול אופטימליים שמתורגמים בסופו של דבר ליין משובח יותר.
פרמטר נוסף הוא גודל הגרגרים, שלפיו נקבעת היכולת של הקרקע לאצור בתוכה מים. בעלי כרמים מיומנים יבחרו בקפידה גם את עומק השתילה, בהתאם לזן הענבים הספציפי אותו הם רוצים לגדל, ואפילו לשיפוע של כל חלקת אדמה עליה נטוע כרם יש השפעה על טיב היין.
אקלים
גם כשבוחרים זן ענבים מובחר ודואגים לקרקע מתאימה, עדיין לא מובטח יין מוצלח באמת. תנאי נוסף לאיכות גבוהה - וכאמור רף הציפיות שלנו הפך לגבוה מאוד בשנים האחרונות - הוא אקלים מתאים.
גשם כבד בתקופת ההבשלה של הענבים עלול לפגוע בתהליך, וכך גם טמפרטורות גבוהות מדי בפרק זמן רגיש זה. מצד שני גם ללא חשיפה מספקת לשמש הענבים עלולים שלא להבשיל באופן מיטבי. היכולת של בעלי הכרמים לשלוט במזג האוויר כמובן מוגבלת, ולכן זו עלולה להיות נקודת תורפה.
בישראל האזורים האידיאליים לגידול ענבים ליין הם רמת הגולן, הגליל העליון, הרי הכרמל, הרי יהודה וגם בנגב ישנם גידולים מעניינים. בעולם תוכלו למצוא ענבים איכותיים בקליפורניה, אוסטרליה, צ'ילה, ספרד וכמובן איטליה (ובפרט בחבל ונטו שבירתו ונציה, בצפון מערב ארץ המגף ובטוסקנה).
תהליך ייצור היין
המפתח הרביעי ליין שישמח באמת לבב אנוש הוא תהליך הייצור. בשלב זה היינן מחליט למעשה איזה סוג יין יתקבל. למשל, כדי לייצר יין לבן יבש נותנים לשמרים לפרק את כל הסוכרים, וכשהמטרה היא יין לבן חצי יבש - ההתססה תימשך זמן קצר יותר כך שעדיין יישאר סוכר ענבים בתוצר הסופי. הכלל הנ"ל חל גם על יינות אדומים, ובכל מקרה נדרש תהליך מדויק להפליא כדי שהתוצאה תהיה מדויקת ומענגת.
אחסון נכון
לאחר שמסתיימת עבודת אנשי המקצוע השונים, מגיע החלק שלכם. אמנם יש יינות שמשביחים עם הזמן, אבל כדי להבטיח התיישנות אופטימלית חובה להעניק לכל בקבוק תנאי אחסון נכונים עבורו.
באופן עקרוני רצוי לשמור בקבוקי יין במקומות חשוכים ובטמפרטורה נמוכה (כ-15 מעלות). כשהפקק עשוי משעם, כדאי לאחסן את הבקבוק בשכיבה. לאחר שפותחים את הבקבוק, מומלץ לחסל אותו תוך 3-4 ימים, ובפרק זמן זה להשתמש בפקק ואקום כדי למנוע חדירת חמצן.