בירה כהה בסוגים מגוונים - עשינו לכם סדר
בירה כהה היא בירה בעלת נוכחות בולטת מאוד. יש לה טעמים עשירים, כולל ניואנסים עדינים, והיא נחשבת למורכבת יותר בהשוואה לבירות הבהירות. באופן כללי אי אפשר להישאר אדישים ביחס לבירות הכהות: יש כאלה שאוהבים אותן מאוד ומתענגים על כל לגימה, ויש מי שלא מתחברים אליהן. אם אתם שייכים לקבוצה הראשונה, או מסתקרנים לגלות את העולם המופלא של הבירות בעלות הגוון הכהה - המדריך שהכנו לכם לגבי הסוגים השונים יעשה לכם סדר.
איך מייצרים בירה כהה?
בקטגוריה של בירה כהה סוגים שונים מתאפיינים בטעמים שונים - אבל יש גם מכנה משותף והוא תהליך הייצור. ה"סוד" של הצבע הכהה הוא בלתת: ככל שהלתת, כלומר הדגנים שמהווים בסיס להתססה ולמשקה האלכוהולי הפופולרי, כהה יותר, כך גם הצבע של הבירה יהיה כהה יותר. על-מנת לקבל לתת כהה נדרשת קלייה ממושכת יותר, בדיוק כפי שכשקולים לחם לפרק זמן ארוך יותר הוא הופך ליותר ויותר כהה.
אופציה נוספת היא בישול ממושך יותר, ולמעשה ניתן להקנות לבירה צבע כהה וטעם ייחודי גם באמצעות יישון בחביות חרוכות.
דונקל - בירה כהה גרמנית קלאסית
דונקל (Dunkel) היא בירה כהה מתוצרת גרמניה שזוכה לפופולריות במדינות רבות ברחבי העולם וגם כאן בישראל. הגוון של הדונקל נע בין נחושת כהה לחום כהה, ויש לה מעין קרום קלוי. אחוזי האלכוהול בבירות הדונקל נעים בין 4.5% ל-5.5%, והטעם כולל ארומה שוקולדית.
שוורצביר - לאגר עם רמיזות של קפה ושוקולד
סוג נוסף של בירה כהה שהמקור שלו בגרמניה הוא שוורצביר (Schwarzbier). לשוורצביר צבע חום עמוק וטעמים שיש בהם רמיזות של שוקולד וקפה (כתוצאה מאופי הקליה). בהשוואה לדונקל, שוורצביר יבשה יותר וכהה יותר, ועוד כדאי לדעת שבדרך כלל יש בה כ-5% אלכוהול.
שוורצביר מוגדרת כלאגר כהה (לאגר היא בירה שמיוצרת באמצעות תסיסה תחתית, כלומר השמרים נמצאים בתחתית, ובטמפרטורה נמוכה - בניגוד לבירות אייל שבהן השמרים צפים על-פני הבלילה).
סטאוט - הבירות הכהות הפופולריות ביותר
סטאוט (Stout) היא בירת אייל כהה בצבע קרוב מאוד לשחור - שנובע מהשימוש בלתת שעבר קלייה מסיבית. לבירות הסטאוט, שהמפורסמת ביותר בהן היא גינס, טעם מר (שלפעמים צריך להתרגל אליו, אבל מי שאוהב - לא יחליף את הסטאוט באף בירה אחרת). בטעם של סטאוט אפשר לזהות גם רמיזות של קרמל, המרקם שלה קטיפתי מאוד והגוף חלק וקליל.
פורטר
גם בירות פורטר מגיעות מהאי הבריטי, ולמעשה הן האופציה הפופולרית ביותר באנגליה. בדרך כלל יש בהן מעט אלכוהול יחסית (סביב ה-4%), ראש קצף סמיך, והטעם שלהן מתקתק עם מאפיינים אגוזיים ורמיזות של טופי וקפה. בקטגוריה של הבירות הכהות, הפורטר נחשבת ליחסית בהירה.
בירת בוטיק כחול לבן כהה
כפי שניתן לראות לגבי בירה כהה סוגים פופולריים שלה מגיעים בעיקר מאנגליה, אירלנד וגרמניה - אבל גם כאן בישראל מיוצרות בירות כהות מצוינות. ליתר דיוק, בירות בוטיק ישראליות שעוברות תהליך דומה לדונקל, שוורצביר, סטאוט או פורטר, ומתבססות על לתת כהה וקלייה ממושכת. דוגמה אחת היא אלכסנדר אמברה (בירת אייל כהה), מבשלת נגב מציעה את בירה פורטר אלון, ועוד אופציה היא Extra Stout של הגיבור שמתאפיינת בסגנון אירי ובמתיקות עדינה.
מאפיינים נוספים של בירות כהות
בקבוק בירה, כדאי לדעת, יכול להיות מקור גם לערכים תזונתיים. הסיבה לכך היא שבשעורה, שמהווה את הבסיס של הלתת ברוב הבירות, יש הרבה מאוד ויטמינים מקבוצת B וגם מינרלים חשובים כמו אבץ, אשלגן ומגנזיום. בבירה כהה יש גם ברזל - כך שתוכלו גם לספק לגוף מרכיבים חיוניים וגם ליהנות מהטעם העשיר של הבירות הכהות.